Wat ga ik de komende 10 jaar doen ? Een van de vele vragen die advocaten stellen in gesprek met Law4ce over de toekomst van de advocatuur.
Hoe zorg ik ervoor dat ik bij blijf en mijn kantoor toekomstbestendig is. Wat kan en moet ik nú doen? Wat moet er veranderen: mijn businessmodel of de mensen? Actuele vragen die aan bod komen tijdens De Zaak op Orde.
De Zaak op Orde laat experts van binnen en buiten de beroepsgroep aan het woord in korte en krachtige presentaties. Vanuit verschillende invalshoeken delen zij hun kennis over hun vakgebied en laten zij zien hoe ze hun vakkennis inzetten en koppelen aan relevante en actuele de thema’s die de doelgroep aanspreekt.
Waarom De Zaak op Orde en wat maakt het voor deelnemers interessant om naar het Seminar De Zaak op Orde te komen? Om deze vraag te beantwoorden ga ik graag terug naar het begin.
Als Businesscoach voor advocaten denk ik mee met de strategische klantpositionering en probeer ik naar boven te halen wat iemand echt uniek maakt. Om zo aansluiting te vinden bij wat en wie het beste past bij het profiel van een advocaat, aansluit bij de vakkennis en vervolgens bij de missie en visie van het kantoor past. En onderzoeken we allereerst wat hem of haar onderscheidt van de massa. Bij het bedenken van concepten , maken van plannen en creëren van netwerken voor advocaten heb ik de afgelopen 10 jaar met meer dan 500 advocaten gesproken over hun uitdagingen in het vak en over hun beroep als advocaat.
Vragen die ik behandel zien op de inkomstenzijde en hebben een commerciële invalshoek. Bijvoorbeeld hoe zorg ik ervoor dat we de aansluiting houden in een concurrerende markt en hoe zorg ik ervoor dat we gezien worden als volwaardig gesprekspartner “trusted advisor”? “Onze dienstverlening leent zich voor de betere klanten met echte complexe vraagstukken, hoe gaan we deze relaties, die bij ons passen binnenhalen en ook echt aan ons verbinden?” Deze vragen worden gesteld door individuele advocaten, vaak partners met een ondernemende inslag die de ambitie hebben verder te komen.
In de kennismaking stel ik graag twee simpele vragen die in essentie neerkomen op wat er echt toe doet:
- Wie bent u? Een vraag die gaat over de persoon en identiteit, drijfveren en ambities en innerlijke motivatie. Een vraag die overigens vaak wordt beantwoord met : “ik ben advocaat” om daarmee aan te geven wat iemand doet.
- Waar wilt u naar toe? Een vraag die zowel kan gaan over concrete doelgroepen en omzetdoelstellingen maar ook over hoe zie ik mijn toekomst.
Advocaten houden van hun vak. Dat kan ik met zekerheid stellen. Stel een prikkelende vraag die betrekking heeft op het betreffende vakgebied en aansluit bij de vakkennis dan heb je grote kans op een interactie.
In de gesprekken met advocaten stip ik ook graag de evenementen aan die vakinhoudelijk relevant zijn maar ook zien op de verbetering van de bedrijfsvoering. Op deze evenementen, waar ik graag met mijn www.law4ce.com collega’s kom om nieuwe trends en ontwikkelingen te vernemen ontmoet ik steevast een vaste groep early adaptors. Wanneer ik al mijn overige contacten in de advocatuur echt zou moeten overhalen om ook eens te komen dan moeten we het over een andere boeg gooien. Zodra het namelijk niet over het vakgebied zelf gaat of over directe kans om met relaties inhoudelijk in contact te komen dan neemt in veel gevallen de interesse af en wordt de spoeling dunner.
Zodra het meer richting bedrijfsvoering gaat is de gedachte dat de tijdsinvestering niet voldoende opweegt tegen het schrijven van uren in een dossier. Op korte termijn niets tegen in de brengen, zeker als je volop aan het werk bent en 100% je uren kan realiseren. Maar de werkelijkheid is vaak anders. De boog kan niet 24/7 gespannen zijn al denken veel organisaties nog steeds dat dit de enige manier is om mensen tot topprestaties en dito omzetten te komen. Dat succes ook kan komen in een 4 daagse werkweek binnen de advocatuur is voor velen nog een brug te ver. Dat het anders kan bewijst Bruggink van der Velden .
Maar stel dat je niet 100% bezettingsgraad hebt waarom geef je de collega’s niet wat vaker de ruimte om zich te verdiepen en ook te investeren in de persoonlijke ontwikkeling die ziet op bedrijfsvoering? Elke schakel is toch ook onderdeel van de ketting? Mijn ervaringen zijn juist als je de teugels iets meer viert, vertrouwen komt, er juist effectiever wordt gewerkt en men zich meer eigenaar voelt en verantwoordelijkheid toeneemt en relaties daardoor juist met zaken terugkomen. Meer zaken in minder tijd. Wat is daar mis mee? Kortom wanneer je als advocaat te lang wacht met nadenken over hoe je werk kan beter kan inrichten dan ben op een gegeven moment te laat. Dit geldt voor het individu en daarmee voor het kantoor dat door individuen wordt gevormd. Jammer en funest voor al het aanwezige het talent en niet goed voor de kantoororganisatie als er niet in eerder stadium wordt nagedacht over de manier waarop je zaken doet. Zonde, gemiste kansen maar ook een uitdaging om het anders te doen.
In mijn werk als businesscoach ben ik een bruggenbouwer; een verbinding leggen tussen inhoudelijke vakkennis en hoe je dat over kan brengen op klanten. Resultaat is dat er niet alleen contact wordt gelegd maar ook een verbinding ontstaat die waarde creëert voor de toekomst. Wanneer je diensten op de juiste waarde kan overbrengen op klanten dan vermijd je discussie over prijs en dat scheelt niet alleen geld maar levert tijdswinst op. Efficiënt (Lean) werken is in dit kader heel veel waard. Alles heeft te maken met toevoegen van waarde voor het (verkoop) proces van eerste contact, intake tot aan betaling van de factuur. Alle onnodige ballast werp je hierbij overboord. Keuzes maken en focus op doelgroepen. Menig kantoor heeft hier mee te maken. Maar hoe je er mee omgaat is vaak een tweede. Hoe breng je theorie in de praktijk en hoe maak je plannen concreet? De vraag is dus vaak hoe doe je dat? Mooi dat we ook Lean Lawyers aan boord hebben.
De pijlers van de brug staan in mijn beeldvorming voor de vragen Wie ben je en Waar wil je naar toe. Zodra je pijlers aan weerzijden van een spreekwoordelijke oever bouwt krijg je vanzelf overzicht. Op de grond zit je vaak nog in de mist maar vanaf een hoogte op afstand kun je vaak beter vooruitkijken. De leggers van de brug worden gevormd door antwoord te vinden op de Hoe, Wat en Waarom-Controle vragen. Dat deze vragen ondertussen ook een veel diepere vragen losmaken op strategisch gebied is eigenlijk heel logisch. Aardig is nog te melden dat bij sommigen er een heel helder zelfbeeld bestaat maar in andere gevallen men alleen een idee heeft waar men naar toe wil zonder precies te weten waar we nu staan en wat het vertrekpunt is. Wat het nu zo bijzonder maakt is dat juist deze essentiële vragen ook de reden zijn om De Zaak op Orde te organiseren.
Waarom werken voor Advocaten?
In de afgelopen 10 jaar dat ik met advocaten werk krijg ik heel vaak de vraag waarom ik voor deze doelgroep wil werken. Ik krijg die vraag het meeste van advocaten. Met de verwijzing naar veronderstelde karaktereigenschappen. Vult u zelf maar in wat die zijn. Mijn antwoord is dat advocaten ook net mensen zijn, ze houden enorm van hun vak maar hebben net zoals ik en ieder andere beroepsprofessional ook zo hun beperkingen. Zonder daar gelijk op in te gaan, laat ik ze graag in hun waarde en stel ik dus mijn twee vragen: wie bent u en waar wilt u naar toe. En als ik dan vraag Hoe gaat het met de Zaken en het antwoord is goed, kan niet beter dan ik kom ik vanzelf wel op de vraag waarom zit ik hier eigenlijk? Wie beter dan vooral advocaten aan het woord laten om de brug tussen kennis, keuzes en bedrijfsvoering te laten vertellen. Zij zijn immers ook de beste ambassadeurs voor hun eigen doelgroep. Daarom ben ik zo blij met Vivien Rorsch en Leonie van de Grinten. Uiteraard hebben we ook een paar hele sympathieke relatieve buitenstaanders bereid gevonden hun kennis te delen over hoe je uniek kan zijn en hoe je talenten aan je kan verbinden.
Daarom De Zaak op Orde, een middag vol vernieuwing, kennis en inspiratie. Zonder al te veel jargon en pretenties. Laagdrempelig, vlot en met relevante inhoud.
Wat kunnen deelnemers verwachten?
Oranjerie Hydepark in Doorn vormt het decor voor deze bijzondere en exclusieve bijeenkomst voor advocaten. Een aansprekende locatie centraal in Nederland. Wij zijn heel trots dat het ons gelukt is om sprekers aan ons te verbinden die begrijpen dat de bedrijfsvoering ook anders kan en moet.
De zeer diverse sprekers, grotendeels afkomstig uit de praktijk zelf, zijn inspirerend en onderscheidend, een voorbeeld voor collega’s door hun uitgesproken visie op hun vak. Zij staan voor de kracht van verbinding, worden als vernieuwend gezien in een doorgaans traditionele markt. Zij delen hun kennis vertellen over de persoonlijke keuzes die ze op hun vakgebied hebben gemaakt waardoor ze zich weten te onderscheiden. Zie meer info over de sprekers http://www.dezaakoporde.com
Wij zijn ook heel blij met de persoonlijke steun en enorme betrokkenheid van Paul Paasschens van Balieplus en Hermen Veneberg van Legal Business World . Deze ambassadeurs zien in dit evenement een kans om een bredere doelgroep over de streep te trekken om zich te verdiepen in de vraag hoe je de vakkennis het meest efficiënt kan aanbieden binnen de doelgroep. Inmiddels hebben ABN AMRO, Smart Connections, Kluwer, Company.info, Bilderdijk Academie en Spies in Spreken zich ook als sponsor gemeld.
Het event heeft een high impact met Legal Power Talks prikkelende thema’s, ‘groei van uw kantoor staat centraal: kortom hoe krijgt en houdt u de zaak op orde. U leert hoe juridische vakkennis verbindt aan actuele thema’s als Blockchain en luister naar Sandra van Heukelom die als innovatie advocaat hiermee naar buiten gaat, ontdek wat de kracht is van Lean, vaar mee op de Blue Ocean strategy met Timo Schrama en ervaar wat de beste prijs betekent met Legal Project Management in een simpele uitleg op een servet met Hans Schuurman . Laat je inspireren door Meester Leonie. Zij zal iets vertellen over hoe zij als advocaat sociale media inzet en daarmee als strafrechtadvocaat haar boodschap over het voetlicht brengt aan meer dan 30.000 volgers. En lekker praktisch: ervaar aan de discussietafel hoe je een goede pitch maakt samen met Anne Spies en leert te spreken in drie woorden om relaties aan je te verbinden.
Daarnaast worden ook de pauzes goed benut met breakouts samen met sprekers en sponsoren over actuele thema’s. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als Wie is uw klant met Company.info, het ideale business en verdienmodel met Han Mesters van ABN AMRO maar ook hoe kan je een heldere pitch formuleren. Het is een middag vol direct toepasbare inspiratie. Daarnaast wordt u ook nog eens bijgepraat Ruud Verduin van Smart Connections. in een keynote over het creëren van waardevolle klantrelaties. Ruud zal ingaan welke keuzes er zijn om als advocaat aantrekkelijk te blijven voor de doelgroep en wat emotie daarbij doet. In sneltreinvaart veel kennis, inspiratie en daarbij kan je ook een certificaat van deelname en PO punten verkrijgen bij de balie van BIlderdijk Academie.
Voor meer praktische informatie
De Zaak op Orde is de investering in tijd meer dan waard! Ga naar www.dezaakoporde.com voor meer informatie en meld je aan! Tot 4 oktober!