+316 - 13016419 julius@maatwerkcontact.nl

Dilemma !

Menig advocaat staat in 2015 voor een dilemma. Ga ik op de oude vertrouwde voet door of sla ik een nieuwe weg in. Keuzes maken is een kwestie van lef en durf . Dit zijn net twee eigenschappen die ook centraal staan bij het thema ondernemerschap. En met enige regelmaat wordt nog betoogd dat het beroep van advocaat niet hetzelfde is als dat van een ondernemer!

Tijdens de kerstdagen las ik het laatste boek van John Grisham. De Nederlandse titel Dilemma (Gray Mountain is de Engelse titel) is goed gekozen. Het verhaal speelt zich af net na de val van Lehman Brothers. Op een groot kantoor (Big Law) werkt een jonge ambitieuze advocate, Samantha Kofer. Zij heeft nog nooit een rechtszaal van binnen gezien en ook nog nooit een echte klant met echte problemen ontmoet. Zij deelt een luxueuze flat met een advocate van een ander kantoor. Dat verandert allemaal heel snel als duidelijk wordt dat het kantoor door de posities in diverse vastgoedprojecten in de problemen raakt. De nerveuze en gespannen sfeer die in het kantoor ontstaat is heel treffend beschreven. Op alle afdelingen gonst het van de geruchten. Wie mag blijven en wie staat met een doos met persoonlijke bezittingen binnenkort letterlijk op straat? Samantha krijgt niet veel later een weinig aanlokkelijk aanbod. Ze mag solliciteren bij een rechtshulpwinkel met behoud van haar ziektekostenverzekering maar zonder recht op salaris.Het had nog slechter kunnen uitpakken en ze neemt daarom het  besluit om hiermee akkoord te gaan. Zij houdt vast aan de kans om als het tij keert om terug te mogen keren. Ze is niet de enige die deze optie aangeboden heeft gekregen. Meerdere collega’s solliciteren op een lijst van vrijwilligersorganisaties aanbieden aan rechtzoekenden zonder toegang tot het rechtssysteem en degene die geen andere mogelijkheden meer hebben.

Vanuit New York belandt zij in Virginia in de wereld van open mijnbouw. Stripmijnbouw daar draait het in dit verhaal om. Hele  bergtoppen worden met grof geweld ontbost zonder rekening te houden met omwonenden , de gezondheid van werknemers en het behoud van de natuur. Dat er grote belangen en dus grote sommen geld mee gemoeid zijn wordt Samantha al snel duidelijk.

Zij komt voor het eerst in contact met echte mensen met echte problemen. Moet praktische hulp bieden op elk rechtsgebied en ook daarbuiten.  En natuurlijk komt zij zichzelf tegen en moet besluiten hoe ze verder wil gaan in het leven.  Ze staat voor keuzes die zowel haar in privé als haar carrière aangaan . Dit is een veelvuldig terugkerend element in John Grisham’s boeken. Wat dit boek, naast een spannend verhaal waar Samantha als een David tegen Goliath strijdt,  extra interessant maakt,  is de introductie van lawmatching en pricing. Het vermarkten van een proces en de financiering ervan. Een weinig transparante en schimmig aandoende wereld waar experts bepalen of een  proces interessant genoeg is om aan te gaan. De manier waarop dit beschreven wordt is heel leerzaam. Als het al gemeengoed is in de Amerikaanse lectuur dan is dit een voorbode wat ons hier nog te wachten staat. Het boek leest makkelijk en vlot en is een prettig tijdverdrijf voor iedereen die even tijd wil vrijmaken.

Contact

Mauvestraat  21
3741 TL, Baarn

Volg Maatwerkcontact

Volg ons op sociale media.

Share This
%d bloggers liken dit: