Wie ben ik: een trendwatcher in de Advocatuur?
Julius Scholten
Adviseur Zakelijke Relaties en Intervisie-gespreksleider in Omgangsvormen Advocatuur bij Maatwerkcontact. Partner Law4ce18 december 2024
Wie ben ik: trendwatcher in de advocatuur? Een kerstverhaal wellicht😊
Ik was op een bijeenkomst-netwerk-kerstborrel ergens op de Zuid-as in Amsterdam. Kijkend op mijn naamkaartje waar mijn naam, Julius Scholten en Maatwerkcontact staat, krijg ik de vraag: en wat doe jij hier en wat doe je voor de kost? Ik heb altijd wel een passend antwoord, dat ik door een van de sprekers ben uitgenodigd als gast, maar toch blijf ik dit soms lastig vinden. En ik weet dat ik niet de enige ben.
Hoe herkenbaar is het als je door externe omstandigheden niet meer zo goed weet wat je doel is in het werkende leven. Vaak is ons leven gebaseerd op vaste waarden waar we ons houvast aan hebben opgebouwd.
En als dat wat ons in het leven juist zeker maakt onverwacht wegvalt dan is jezelf presenteren vaak best een uitdaging.
Trots, imago, ijdelheid ik noem maar een drietal belemmeringen die ons soms beperken om bij de kern te komen waar het in essentie in het leven om draait.
Zonder al te veel te benadrukken dat deze vraag ook mij wel eens ongemakkelijk heeft verrast en ik het daarom ook zo goed begrijp wanneer je hier mee worstelt, kan ik ook met positieve energie vertellen dat je uit een dergelijke situatie ook iets moois kan maken, waar je weer vrolijk van wordt.
Vanaf mijn begin als “adviseur” van beroepsspecialisten stel ik bij intakes met relaties en in interviews in de afgelopen jaren de vraag: wie ben jij? Dit met het verzoek om jezelf voor te stellen en liefst zonder je functie of beroep daarbij gelijk te benoemen in de eerste regel.
Deze introductie zonder te melden wat je doet maar te vragen naar wie je bent, blijkt voor velen een lastige opgave. Het voelt immers vertrouwd om jezelf te plaatsen in een bepaalde hoedanigheid en een zekere rol in de omgeving waar je of deel van uit maakt of hebt gemaakt. Jezelf daarvan los zien van wat je dagelijks doet of deed is veel lastiger.
Het doel is natuurlijk om meer uit jezelf te halen en te beseffen dat je alles kan zijn als je maar durft te fantaseren!
Cliché wellicht maar mooi als het lukt. Iedereen heeft verborgen talenten. In een ontspannen setting krijg je zo een beeld en ontdekken we soms diep verstopte creatieve vermogens in onszelf.
Een paar makkelijke tips om eens over na te denken tijdens de kerst en feestdagen:
- Denk eens na over wat je ook alweer wilde worden als kind en zoek een foto op die daarbij past. Maak aan de hand van zo’n jeugdfoto een goede elevatorpitch.
- Vertel degenen waar je je vertrouwt bij voelt hoe je jezelf het liefst ziet en waar je focus en belangstelling naar toe gaan in deze levensfase en de komende tijd.
- Bespreek dat bijvoorbeeld eens tijdens een etentje met vrienden of familieleden en kijk of het werkt en je bevestiging krijgt van het beeld.
Zo kreeg ik heel recent nog te horen dat ik ook in plaats van een studie rechten te hebben gedaan naar de hotelschool had kunnen gaan en gastheer had kunnen zijn om mensen welkom te heten.
Gek genoeg doe ik dat laatste vaak in een iets ander setting als gespreksleider om dilemma’s boven water te halen. En in de privésfeer geef ik letterlijk graag een kijkje in mijn keuken.
En mocht je nog een paar kerstborrels en straks nieuwjaarsborrels hebben de komende tijd, weet dan dat degene die jou soms een vraag stelt, over wie je bent of naar jouw goede voornemens vraagt, dat soms ook een manier is om zelf een lastige vraag te ontlopen!
Dus stel gelijk een open wedervraag. En dat kan best wel een leuk gesprek opleveren en inzichten waar je iets mee kan.
Heel recent werd ik door een van mijn relaties uit de wereld van de advocatuur in mijn netwerk een trendwatcher genoemd omdat ik volgens deze persoon in mijn denken vaak mijn tijd ver vooruit ben. Ik heb dit als een compliment dankbaar aanvaard. En zie hier mijn foto uit mijn jeugd. Ik durf als jongeling heel onbevangen contact te leggen en te bellen met onbekende mensen.
Durf vragen te stellen. Dat doe ik nog steeds. Dat deed ik ook gisteren en vandaag: en het werkt nog steeds!
Gemeende complimenten werken
- En durf, als het past, ook gemeende complimenten te maken en benoem wat je ziet.
- Denk als een regisseur in een film en beschrijf hoe het gesprek verloopt en vraag gelijk of je waarneming klopt.
- Elk gesprek verloopt dan zo anders. Dat kan je leren en helpt enorm en geeft een vorm van controle. Iets wat voor mij nu heel makkelijk voelt maar voor velen een lastig iets is, zeker in deze tijd. Ik help je graag als je dat wil in 2025.