+316 - 13016419 julius@maatwerkcontact.nl

Onlangs keek ik naar een film Man About Town waarin John Cleese een bijrol speelde naast Ben Affleck en Rebecca Romijn. In deze wat absurde film uit 2006 met vele bekende sterren gaat het goed mis als de hoofdpersoon struikelt over de ogenschijnlijk simpele vraag Who Are You? Dat je daarbij veel meer persoonlijkheid moet laten zien wordt in deze film lekker vet aangezet.Wie ben jij en wie ben ik is niet voor iedereen makkelijk te beantwoorden. En mocht je geneigd zijn om als antwoord te gaan vertellen welk beroep je uitoefent (ik ben notaris, accountant of advocaat) weet dan dat dit wel een goed antwoord is maar alleen niet op deze vraag! Daar gaat nog iets aan vooraf.

Wie ben jij? Is dat hetzelfde als wat je doet?

Al jaren stel ik mijn klantrelaties dezelfde eerste vraag als ik start met coachen en ze vooral aanspoor om meer uit hun profiel en persoonlijkheid te halen met als doel aansluiting te vinden bij datgene of diegenen waar je het beste een match mee hebt. Ik stel deze en nog 9 andere open vragen om uit te vinden waar het in de kern om draait. Je wordt pas interessant als je kan aangeven wie je bent, wat je drijft en waarom je tot bepaalde keuzes bent gekomen. Er is dus wat mij betreft een groot verschil in wie je bent en wat je doet.

Wie je bent, komt meestal diep van binnen, is door je achtergrond, cultuur en opvoeding en opleiding al voorbestemd. Wat je daar vervolgens mee doet, en uiteindelijk van maakt is een keuze die je bewust kan maken of als je niet expliciet kiest voor je gemaakt wordt.
Kies je eigen netwerk.

Advocaat verdient zo veel meer mijn best gelezen blogartikel van dit jaar, hierin schreef ik al iets over mijn eigen persoonlijke reden en motivatie. Het cliché is waar : kies en je wordt gevonden! Als je goed kan aangeven wie je bent dan kunnen we dit ook gebruiken om concrete maatwerkplannen te maken die passen om dichter bij doelgroeprelaties te komen.

Mensen helpen door net even anders te kijken en een 1e stap te zetten om onverwachte verbindingen tot stand te brengen daar kan ik heel vrolijk van worden. Daarom propageer ik dit hier ook op LinkedIn.
Relevante kennis delen in plaats van platte verkoop.

Omdat het mij niet te doen is om stofzuigers en thermische dekens te slijten maar graag via mijn netwerken waaronder Law4ce mijn ervaring en kennis deel, word ik met regelmaat benaderd door ondernemers en particulieren die op zoektocht zijn naar een geschikte advocaat of notaris (en soms zelfs met de eigenschappen van een mediator).

Vertrouwen op een deskundig persoon.

Vaak hebben deze relaties een gerichte vraag en een grote behoefte om persoonlijk geholpen te worden. Zij zoeken een kundig persoon die past bij hun vraag en persoonlijke voorkeuren. Of ik dus iemand weet, ken, die ik zou aanraden. Ze weten vaak niet precies wat voor soort advocaat, notaris, of wellicht wat voor een soort mediator ze nodig hebben. Ze zijn leek op het juridische vlak en willen alvorens een keuze te maken even met iemand overleg hebben. Omdat veel advocaten en notarissen niet duidelijk genoeg in hun uitingen aangeven welke problemen ze concreet oplossen ontstaat er een vacuüm. Het gaat hier eigenlijk over vertrouwen. Vertrouwen, ik schreef het al eerder, is een belangrijk element in mijn werk.

Vaak kan ik die verwijzing wel doen. Maar is er richting de potentiële klant geen duidelijke en onderscheidende elevatorpitch gemaakt die zichtbaar op de website en sociale media aangeeft wat je aan iemand hebt. Het gaat de klant ook vaak niet om de behaalde diploma’s en certificaten. Die zijn mooi voor in een lijstje aan de muur. Om een deal te kunnen sluiten moet je tegenwoordig veel meer in huis hebben. Wil je gelijk een deal kunnen sluiten en weten wat je moet doen? Lees dan ook mijn blog in LegalBusinessWorld

En wanneer is iemand kundig? Potentiële klanten zijn vaak niet op zoek naar een professional die college kan geven of uit wetboeken citeert en grossiert in gerechtelijke uitspraken. Wat is dan wel belangrijk? De prijs zou je zeggen. Ja en Nee. Natuurlijk moet je waarde toevoegen en kunnen communiceren over je prijs. Daarbij zijn vooral onverwachte kosten en onnodige extra kosten (kantoorkosten) die afschrikwekkend kunnen werken. Wie ongelukken wil voorkomen en ook onnodige kosten wil vermijden kan ik de volgende bijdrage van Hans Schuurman van harte aanbevelen. En vergeet niet daarbij de volgende levenstip:

Klanten zoeken lang niet altijd een advocaat, notaris of een mediator! Soms zoeken ze gewoon iemand die naar ze wil luisteren! En luister niet om gelijk te antwoorden maar vooral om te willen begrijpen.

Contact

Mauvestraat  21
3741 TL, Baarn

Volg Maatwerkcontact

Volg ons op sociale media.

Share This
%d bloggers liken dit: