+316 - 13016419 julius@maatwerkcontact.nl

De K.U.N.S.T. van netwerken kun je leren!

5 simpele & actuele tips om snel te scoren!

Netwerken is helemaal weer van deze tijd. Zeker nu in de troonrede de participatiemaatschappij ten tonele is gevoerd. We worden aangespoord om onze talenten en kennis gerichter in te zetten en samen de optimale en efficiënte mix te vinden om onze zaken te klaren in de nieuwe netwerkeconomie.

De K.U.N.S.T. van netwerken is voor velen niet een vrijwillige keuze maar een opgelegde taak wat zonder enige oefening gekunsteld en onecht overkomt. Gevolg is dat het “kunstje” waar menig startende en beginnende netwerker mee aankomt in een netwerk snel doorzien wordt en averechts uitwerkt op de groep en richting de persoon zelf . Netwerken wordt al gauw een vorm van net werken en daar zit voor sommigen de bottleneck. Het kost meer energie dan het oplevert los van de financiële revenuen. Netwerken is iets wat ongedwongen onverplicht zich organisch ontwikkeld vaak onzichtbaar groeit net zoals de wortels van de bomen in een groot bos. Alleen voor degenen die een geoefend oog of oor hebben ontwikkeld is het netwerk zichtbaar en vormt dit een vruchtbare omgeving die in de tijd zorgt voor nieuwe aanwas van kennis, inzichten, contacten en afspraken met nieuwe opdrachten als gevolg.

De K.U.N.S.T. staat voor Klanten Uit Netwerken Scoren Techniek die je kan toepassen en eigen kan maken zodat je authentiek  overkomt. Er zijn allerlei netwerktrainingen die je kan volgen maar hier volgen alvast 5 tips die je zelf kan inzetten om je netwerk effectiever voor je te laten (net)werken.

  1. Kies en kom; Veel mensen wachten tot ze worden aangesproken om te gaan netwerken. Wacht niet totdat er voor je gekozen wordt maar neem zelf de regie in handen.  Als je een netwerkkeuze hebt gemaakt kies er dan een die echt bij je past en kom dan ook met regelmaat. Neem afscheid als je ergens alleen maar op de lijst staat. Je voegt niets toe voor de rest en je hebt er ook niets aan. Wil je liever niet te vaak komen benut dan de specials zoals de kerst en nieuwjaarsborrels die binnenkort weer gehouden worden. Daar wordt vaak de link gelegd voor een heel jaar.
  2.  Uit je zelf. Misschien wel de meest vruchtbare en tegelijk de lastigste om goed voor elkaar te hebben van alle tips. Zorg dat alles wat je doet uit jezelf komt en niet iets is wat je opgelegd krijgt. Past iets niet, bouw dan je eigen netwerk rondom vragen die jij en je geestverwanten het meest aanspreken. En als je geen netwerk wilt of kunt bouwen kom met leuke suggesties om het bestaande netwerk meer waarde te geven en dichter bij jezelf liggen. Scherp je persoonlijk profiel.
  3. Naleven van gemaakte afspraken. Niet nakomen van afspraken vormt de grootste irritatie bij oprechte netwerkers. Denk aan het bruggetje van AIDA waar de letters staan voor Attention, Interest, Desire en Action. Aandacht, Interesse (oprecht natuurlijk) , Behoefte signaleren en Actie om naleving te borgen.
  4. Systematiek. Bekijk wie er komen en hanteer je eigen open vragen en wees origineel en bedenk daarbij wat je kan brengen alvorens je wilt gaan halen om je netwerk om je heen te bouwen. Maak kringen en bouw uit je netwerk binnen en buiten bedrijven netwerkorganisaties. Horizontaal en verticaal.
  5. Tijd. Netwerken kost tijd. Heel veel tijd. Soms een leven lang. Neem de tijd om relaties te laten ontstaan.  De tijd zal het leren luidt het spreekwoord. Het werkt in de tijd ook als je de juiste vragen weet te stellen aan de juiste personen.

 

 

Contact

Mauvestraat  21
3741 TL, Baarn

Volg Maatwerkcontact

Volg ons op sociale media.

Share This
%d bloggers liken dit: